Основна и средња музичка школа "Амадеус"

О школи

Основна и средња музичка школа „Амадеус“ је установа регистрована од стране Министарства просвете Републике Србије решењем број 022-05-00041/2007-07.  Оснивачи су Јелена Живковић (професор виолине) и Јелена Лазић (професор виолончела).

Школа прати наставни план и програм прописан од стране Министарства просвете Републике Србије, а прилагођен могућностима и потребама сваког детета.

Предавачи су стручни млади професори са педагошким искуством, жељни да своје знање и љубав према музици пренесу на најмлађе.

 

Настава

Припремна настава за најмлађе обихвата модерне и иновативне методе нотног описмењавања, музичког компоновања и упознавања са инструментима.

Основна музичка школа „Амадеус“ врши упис талентоване деце за инструменте:

                -    клавир, гитара, виолина, виолончело и соло певање.

Средња музичка школа „Амадеус“ школује будуће запослене у култури, уметности и јавном информисању. Смерови:

      -вокално- инструментални (музички извођач)

      -теоретски

      -етномузикологија

      -музичка продукција

После завршене средње музичке школе, ученик има проходност на све државне и приватне факултете.

Поред редовне наставе у музичкој школи „Амадеус“ постоји могућност ванредног школовања.

Програм специјалних курсева је пажљиво осмишљен програм за полазнике различитих узраста, могућности и потреба. Настава се одвија у малим групама од 3 до 5 ђака.

                                                    курс „Classic school“  - гитара, клавир, виолина, виолончело, певање,

                                                    курс модерне музике – бас гитара + бубањ, студијско певање, компоновање и музичка продукција

                                                    курс „Мали музичар“ – намењен деци са сметњама у развоју

                                                    курсеви језика – италијански, шпански, енглески

Настава хора „Мали Амадеус“ је БЕСПЛАТНА за децу која прођу аудицију. Одвија се суботом у просторијама школе на Чукарици, у термину од 15:45 до 16:30 и четвртком на Новом Београду од 19:15 до 20:00.  Пријаве на аудицију обављају се путем телефона.

Школа је оснивач МЕЂУНАРОДНОГ ФЕСТИВАЛА МУЗИКЕ И ИГРЕ АМАДЕУС који се одржава од 2008. године. Намењен је свим ученицима основних и средњих музичких/балетских  школа/студиа у Србији. У релативно кратком временском периоду фестивал је постао једно од престижних такмичења ове врсте у земљи. Јединствен је по томе што се сваке године одржава у некој од главних концертних сала Београда (свечане сале Студентског културног центра, Мадленианума, Народног позоришта, задужбине Илије М. Коларца и многих других).

21. маја 2016. године на мултимедијалној сцени биоскопа "Палас  Шумадија" по први пут биће одржан и пролећни фестивал вртића са територије општине Чукарица „МАЛИ АМАДЕУС“. Полазници вртића такмичиће се у музичко-сценском наступу. Организатор је Основна и средња музичка школа „Амадеус“.

Од ове године отворена је и свечана сала музичке школе Амадеус.

У просторијама школе налази се „The Box Sound Studio“ у коме постоји могућност снимања музичког материјала.

Радост музицирања

У пријатној атмосфери и лепом амбијенту школе  одржавају се пробе малог и великог хора, оркестра и бројних камерних ансамбала. Репертоар се формира у складу са наставним планом и програмом али и на иницијативу самих ученика.

Ученици често наступају као солисти и чланови различитих састава на бројним концертима, друштвеним и културним догађајима Београда.

У току сваке школске године ученици, заједно са родитељима и наставницима, одлазе на бројне концерте, оперске и балетске представе прилагођене њиховом узрасту. На тај начин проширују своје знање о музици, интересовање за уметнички и културни живот града у којем живе и обогаћују свој унутрашњи свет.

 

Школа има сталну сарадњу са установама културе:  Мадленианум, Народно позориште, Задужбина Илије М. Коларца, Културни центар Београда, Културни центар Чукарица, Културни центар Раковица и многим школским и предшколским установама са територије општине Чукарица и Нови Београд.

 

Реч оснивача

Музичка школа "Амадеус" је прва  приватна  музичка школа  регистрована  од  стране  Министарства просвете Републике Србије. Њени  оснивачи су  Јелена Живковић (виолина)  и  Јелена Лазић (виолончело), чланице Дуа Јелена. Иза њих је преко сто концерата,наступа на фестивалима, два спота, сарадња са Цлассиц ФМТВ из Лондона, књиге и оснивање прве приватне музичке школе. Тим поводом оне кажу:

"Желеле смо да знање и искуство које смо стицале у протеклих 10 година пренесемо на најмлађе. Педагогија је природан пут сваког врхунског извођача те смо и нас две желеле да се у њој опробамо. Пуно ствари које су већ постојале код нас, желеле смо да мало осавременимо и више прилагодимо деци. Систем школовања код нас је замишљен да ствара врхунске уметнике, што је свакако добра идеја. На жалост, често се догађа да се испусти из вида да су у питању само деца. Изглед књига и њихов садржај, није прилагођен данашњем тренутку. Због тога смо се потрудиле да и ми нечим конкретним допринесемо, те смо написале три књиге: "Школа виолине 1 и 2" (ПЦ књига) и "Виолончелице – школа виолончела 1" (Добар наслов).

 

Оно што нам је такође запало за очи, јесте да деца за 6 година трајања основне музичке школе, никада на часу солфеђа нити инструмента, не преслушају нити један ЦД, касету или плочу, не оду ни на један концерт, оперу или балетску представу. То све за последицу има да деца немају јасну представу о томе куда води пут музичког школовања и како све то треба да изгледа. Такође се догађа да наставници из различитих разлога нису довољно заинтересовани ни посвећени раду са ученицима. Имају превисоке захтеве, преоштар критеријум и губе из вида да је деци потребно време да савладају одређени програм а да при том треба да заволе музику, јер ће им она у животу пружити много радости и утехе, без обзира на њихово професионално опредељење. Догађа се , не ретко, да због недостатка разумевања, талентована деца бивају проглашена за неталентовану. На жалост овакви ђаци изгубе мотивацију и у потпуности одустану од музичке школе. Постоје и случајеви недовољно стручних људи, који заузимају места наставника без одговарајуће дипломе, иако је то законом веома јасно и најстрожије прописано.

 

Због свега овога постоји огромно незадовољство код наставника, али и код ученика и њихових родитеља. Ми се у сваком смислу трудимо да децу подржимо, да им пружимо шансу да што више наступају, да радо долазе на часове, певају, свирају, једном речју уживају у музици."Muzička škola "Amadeus" je prva  privatna  muzička škola  registrovana  od  strane  Ministarstva prosvete Republike Srbije. Njeni  osnivači su  Jelena Živković (violina)  i  Jelena Lazić (violončelo), članice Dua Jelena. Iza njih je preko sto koncerata,nastupa na festivalima, dva spota, saradnja sa Classic FMTV iz Londona, knjige i osnivanje prve privatne muzičke škole. Tim povodom one kažu:

 

 

 

Наше књиге

Школа Виолине 1 и 2

Škola violine 1 Škola violine 2

Аутор: Јелена Живковић

Школа виолине је намењена деци која почињу да свирају виолину, онима који желе да се самостално препусте лепоти њеног звука, а помаже и учитељима који започињу свој педагошки рад. Књига је настала из потребе да се детаљно опише положај леве и десне руке као и само свирање. У књизи су наведени популарни примери из музичке литературе.

Сврха ових књига је да се код детета развије љубав према музици и свирању. Ученик заједно са наставником бира песмице које ће свирати јер ако се детету свиђа музика коју свира оно ће брже напредовати. На почетку књиге дате су песмице које ученик заједно са учитељем изводи чупањем по празним жицама. На овај начин дете стиче утисак да је само одсвирало песмицу и самим тим је његова жеља за свирањем већа.

Издања редакције "ПЦ КЊИГА" - за даље информације посетите сајт www.пцкњига.цо.рс

 

Виолончелице - Школа виолончела 1

Škola violončela

Аутор: Јелена Ушћумлић

Кроз ову књигу се постепено савладавају држање инструмента, поставка десне и леве руке (прст по прст), основни потези (деташе,легато,стакато), ритмичке фигуре, свирање скала и трозвука. Свако поглавље и песмица праћени су одговарајућим вежбама и текстуалним упутством.

Издање редакције "Добар наслов"